Vodič za volontiranje u Africi – Što, kako, gdje i od kuda krenuti?

Dragi moji!

Veliki pozdrav iz sela Kivumu u Ruandi i doma oca Vjeke, koji danas vodi fra Ivici Perić, bosanski fratar o kojem ću vam pisati nešto kasnije. U zadnjih nekoliko tjedana, od kako sam objavila na Facebook stranici da odlazim u Ruandu volontirati, dobila sam mnogo vaših poruka i upita vezanih uz samo volontiranje u Africi.

‘…san mi je oduvijek da odem volontirati u Afriku…’ ‘…kome se obratiti, gdje saznati sve potrebne informacije?…’ samo su neka od mnogobrojnih pitanja. Stoga sam odlučila staviti na papir sve informacije koje imam vezano uz samo volontiranje na ‘crnom kontinentu’ i podijeliti s vama svoja dosadašnja iskustva.

Pa, krenimo redom!

Kome se obratiti?

Na internet stranici Misije.hr možete vidjeti popis svih naših misionara u svijetu. Od velikog broja njih ja sam u nastavku izdvojila one za koje znam da djeluju u Africi i obavljaju svoj posao odlično.

U Keniji to je fra Miro Babić i njegov Mali dom.

U Ruandi fra Ivica Perić, Centar Otac Vjeko (o mome iskustvu kod fra Ivice uskoro više!)

U Tanzaniji ima više naših svećenika, kao što su don Ante Batarelo, don Tomislav Mesić, don Velimir Tomić. Za informacije o volontiranju i odlasku u Tanzaniju se obratite humanitarnoj udruzi Kolajna ljubavi.

Isto tako, humanitarna udruga Zdenac, organizira odlaske u misije i volontiranja po cijelom svijetu tako i u Africi.

Kako se prijaviti za volontiranje?

Na svakoj od navedenih stranica možete naći dio koji se odnosi na volontere. Tamo ili pod ‘kontakt’ ćete naći email putem kojeg možete poslati svoj upit vezan za volontiranje.

U email se ukratko predstavite, napišite zašto želite volontirati, koje jezike govorite, što ste po zanimanju i što je najvažnije kako vidite sebe u takvoj jednoj zajednici i na koji način biste vi mogli njima pridonijeti (određen projekt, učenje engleskog, pomoć u sirotištu, u medicinskom centru i sl.).

To je prvi korak.

Nakon toga čekate da vam se jave povratno. Isto tako, navedene udruge možete pronaći na njihovim Facebook stranicama i tamo im poslati poruku da ste zainteresirani za volontiranje kod njih te da vas upute na daljnje korake, kome se i gdje javiti.

Nakon što ste stupili u kontakt s njima, kreću daljnji dogovori.

Rijetko tko će vas odbiti ako imate zaista želju otići i pomoći kako god znate. Ja sam se Malom domu javila putem Facebooka prvo te su me nakon toga preusmjerili da napišem email fra Miri o sebi i zašto želim doći volontirati kod njih. Nakon toga sam čekala odobrenje od Mire kojih tjedan dana te su potom krenuli daljnji dogovori vezani za moj dolazak.

Za Ruandu sam se javila isto na Facebooku udruzi Srce za Afriku, koja pomaže centru otac Vjeko tj. fra Ivici oko donacija, organizacije volontera i sl. Oni su me potom povezali s fra Ivicom, dali mi njegov email i dalje smo se dogovarali oko dolaska i tehničkih detalja (pozivno pismo za vizu i slične informacije).

Koje poslove mogu volonteri obavljati?

Kada dođete u jednu zajednicu kao što je Mali Dom ili Centar Oca Vjeke onda budite spremni postati dio takve zajednice i obavljati prije svega sve poslove kao što biste to činili doma. Znači od pranja suđa, do postavljanja kreveta za druge volontere koji dolaze, pomaganja u kuhinji, pranja rublja, radite sve!

Što se tiče same pomoći djeci koja su dio doma, ili učenici škole, spektar kako možete pomoći je širok. Ne morate imati završene određene škole, imati ne znam kakve kvalifikacije ili prethodno volontersko iskustvo. Bitno je da imate dobru volju i srce željno pomoći! To otvara sva vrata!

Neki od ‘poslova’ odnosno zadataka koje možete obavljati su:

 • Briga o djeci u sirotištu / vrtiću
 • Učenje engleskog jezika kao i pisanja djece u vrtiću
 • Pomaganje djeci u dnevnih aktivnostima, od učenja engleskog jezika do održavanja higijene, podjele obroka, čišćenja ali i igranja
 • Briga o bolesnoj djeci (u Malom Domu)
 • Učenje engleskog jezika učiteljica u Ruandi
 • Rad u medicinskom centru ako ste liječnik ili fizioterapeut
 • Zanatski rad (krojači, zidari, stolari, električari) u Ruandi

Kako izgleda jedan volonterski dan?

Prije svega, morate biti svjesni da dolazite kod fratra u samostan i da se morate pridržavati reda i pravila samog samostana (ne mora vas to prestrašiti, ništa nije tako strogo) no imajte na umu da ćete imati svaki dan raspored kada što obavljate, kada su vam obroci u danu, kada se radi, kada je vrijeme za odmor i slično.

Tako recimo, jedan ‘radni’ dan u Ruandi kod fra Ivice izgleda ovako:

U 6.30 buđenje, u 7 doručak, u 7.30 odlazak u vrtić, briga o djeci, učenje engleskog jezika, pisanja.

U 10 odlazak na obrok (vodite dječicu do prostorija za jelo, pomažete im u higijeni, pranje ručica, pomažete učiteljicama prilikom podjela obroka), povratak u vrtić, igra i pjesma do 12 sati.

U 12.30 ručak, nakon čega radite s učiteljicama plan za drugi dan te ih učite engleski jezik.

Večera u 19.15 te vrijeme za druženje i spavanje.

Da li je potrebno znati njihov jezik?

Nije! Ne morate znati svahili ili Kinyarwanda da biste volontirali u Africi. No morate znati barem osnovne engleskog ili francuskog kako biste mogli komunicirati s lokalnim ljudima.

Gdje si bila smještena?

Smještaj je skroman, ali uredan! Nemojte očekivati super krevete, svježe obojene zidove ili kupaonu koja je beskrajno čista s novim wc-om ili tušem.

U Ruandi na tri sobe dolazi jedna kupaonica. No na kraju ćete najmanje vremena provesti u sobi. Bitno je da imate krevet u kojem se možete naspavati i kupaonicu u kojoj se možete istuširati. U Kivumu u Ruandi do prije nekoliko godina nije bilo ni struje. Danas imate sve, od interneta do pristojnih kreveta, kupaone, dnevnog boravka i sl.

Koliki su troškovi volontiranja u Africi?

Najveći trošak odlaska u Afriku je avionska karta. Tu su i trošak vize, cjepiva protiv žute groznice i naravno trošak smještaja i hrane.

U Ruandi ne morate platiti ništa za smještaj i hranu ako dolazite s jasnim ciljem i vizijom kako pomoći. Ako dolazite u posjet, više turistički, onda morate odvojiti 10 EUR po danu za smještaj i hranu. Za osobne potrebe ne možete mnogo potrošiti, u Ruandi za samo 1$ možete kupiti kutiju cigareta ili pivu od 0,75 l, slatkiši su koji dolar skuplji.

Moj trošak odlaska u Ruandu: 750 EUR povratna avio karta Zagreb – Ruanda. Cjepivo protiv žute groznice (imam od prije 3 godine, cijena je tada bila oko 250 kn), viza 100 USD, smještaj i hrana free. Za osobne potrebe sam potrošila manje od 50$.

Što mogu očekivati od volontiranja u Africi?

Dolaskom u Afriku budite spremni integrirati se u njihov život koliko god je to moguće. Nemojte očekivati mnogo. Svojim dolaskom nećete promijeniti puno, pogotovo ako ne dolazite na duže vrijeme. I to je ok, to treba prihvatiti, a ne biti razočaran i s mišlju kako ne možeš puno pomoći. Bitno je doprinijeti zajednici u koju dolazite vedrim, pozitivnim duhom i voljom za pomoći u kojem god pogledu i na koji god način to bilo potrebno.

S druge strane, budite spremni na znatno niže uvjete higijene i smještaja nego je to u zapadnom svijetu. Ako se ne možete prilagoditi tome onda razmislite dobro da li krenuti u ovakvu ‘avanturu’.

Također, susresti ćete se s mnogo teških životnih priča i sudbinama koje bi vas mogle duboko potresti. Od dječice koje danima nisu jeli do trudnica zaraženih hivom i sl. Sve to slama srce po malo, no s druge strane Afrika je kontinent kao ni jedan drugi. Napaćeno stanovništvo s kojim ćete se svakodnevno susretati puno je pozitivne energije, nade i vjere u bolje sutra. O djeci ni ne da govorim. Predivni mali ljudi, koji u totalnoj neimaštini pronalaze načine da prežive i idu hrabro dalje kroz život bez obzira na sve.

I dragi moji,

If we all do one random act of kindness daily, we just might set the world in the right direction.

Nadam se da će vam ovaj vodič za volontiranje u Africi barem malo pomoći u planiranju i organiziranju istog.

Za sva dodatna pitanja pišite, komentirajte, podijelite svoja volonterska iskustva… Hakuna Matata!

About the Author / Petra

Petra. Poglavica nemirnog duha i još nemirnijih nogu. Blesava. Preglasna. Jednom se živi sistem djevojka. Putuje, fotka, snima i piše. Za Vas.

2 Comments

 • Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.

  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty quick.

  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Thank you

 • Ivana

  Pozdrav,
  Na koliki vremenski period se može otići?
  Vrlo sam zainteresirana, no ovo je moj prvi korak ka tome cilju i ono što me jedino može kočiti je postoji li minimalna duljina boravka? Za taj odlazak koristila bi svoj godisnji odmor kojeg nemam mnogo, maximalno 3 tjedna u komadu. Hvala na odgovoru!!
  Pozdrav,

  Ivana

Leave a Reply

Your email address will not be published.