Maldivi svima, a ne samo njima – Kompletan vodič za putovanje na Maldive

Svaki put kada bacim oko na društvene mreže, posebno Instagram, u to isto oko me izlupetaju slike prekrasnih, tropskih, tirkiznih (maldivskih) i sličnih plaža, palma i bikini – ljepotica dugih nogu. Gledam i mislim si:

 • Koji raj, ma to ne postoji…
 • Neću ja nikad tako…
 • Pa tko si ovakvo što može priuštiti ?!
 • Što se nisi bogato udala? Sad ne kukaj…
 • Ovako duge noge ziher nema, produžila ih je u photoshopu, razbojnica jedna!
 • Božeee Petra !!!

Da li je moguće da su Maldivi rezervirani samo za one dubokog džepa? Razbojnike i Sanadere? Što je s nama koji imamo prosječna hrvatska primanja i životne troškove kao svaki normalni prezaduženi Hrvat?

Da li se može organizirati samostalno putovanje na Maldive s prosječnom hrvatskom plaćom?!

Teško, uz dosta odricanja, ali može.

Kako?

Pa krenimo redom.

Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a daljnjih 80 se koristi samo za turizam.

 • Glavni grad: Male
 • Broj stanovnika: 380.000
 • Religija: Službena religija je islam
 • Jezik: Divehi, indoeuropski jezik srodan singaleškom (glavnom jeziku Šri Lanke), engleski svi govore
 • Neovisnost: Od Ujedinjenog Kraljevstva 1965. godine
 • Gospodarstvo: Temelji se na turizmu i ribarstvu
 • Valuta: Maldivska rufija, 1 $ = 20 MVR, NE morate uopće mijenjati novac, svi će od dućana, taksija do hotela i restorana prihvatiti američke dolare. Kartice poput vize primaju u hotelima i boljim restoranima.
 • Struja: britanski tip adaptera (tri rupe, vidi kako izgleda OVDJE)
 • Internet: u većim otocima (Male, Fulidhoo, Maafushi)  wifi radi čisto pristojno, nije bilo potrebe kupovati njihovu sim karticu
 • Viza: Za boravak do 30 dana viza NIJE potrebna, samo putovnica koja vrijedi još 6 mjeseci od ulaska u zemlju
 • Vrijeme: +4 sata u odnosu na HR
 • Hrana: u hotelima kontinentalni doručak, dok na lokalnim otocima u restoranima prevladava ‘azijska kuhinja’ odnosno razne varijante rezanaca ili riže s mesom, povrćem ili ribom, kothu (sa Šri Lanke), curry, te obilje svježe ribe (posebno tune)
 • Piće: alkohol strogo zabranjen na lokalnim otocima, voda nije za piće, obilje svježe cijeđenih voćnih sokova

Na Maldivima postoje dvije skupine otoka:

OTOCI RESORTI – to su otoci na kojima osim skupocjenih resorta (znaš one male drvene vile na vodi?) nema drugog smještaja. Najčešće se nalaze na nekom od koraljnih grebena, okruženi palmama i predivnim bijelim pješčanim sprudovima.  Pravi raj na zemlji. Ako si možete priuštiti smještaj na jednom od takvih otoka bravo za vas. Smještaj po noćenju ovdje se kreće od 400$ pa preko 850$ (ovisno o tome koliko luksuza si možete priuštiti).

 • Preporuka za takav resort i otok: Coco Palm

LOKALNI OTOCI – to su otoci na kojima žive lokalci i koji su unazad nekoliko godina dobili dozvolu da mogu nuditi smještaj turistima koji imaju prosječna hrvatska primanja. Postoji mnogo takvih otoka, u ovom vodiču ću detaljnije opisati dva koja sam posjetila – turistički razvikani Maafushi i rajski Fulidhoo.

Kako doći do Maldiva?

Da biste došli do glavnog grada Maldiva, Male-a, morat ćete kupiti avionsku kartu koja će biti i najveći trošak prilikom planiranja budžeta za ovo putovanje. Nema direktnih letova iz Zagreba, već ćete morati presjedati, a to će najvjerojatnije biti u Dohi s obzirom da Qatar Airways , koji leti iz Zagreba, ima letove do Maldiva. Ja sam kupila kombinaciju leta Qatar + Sri Lankan Airways koja je bila nešto jeftinija, s obzirom da sam presjedala u Dohi i Colombu, glavnom gradu Šri Lanke.

Trenutno je najjeftiniji let iz Hrvatske do Maldiva je 600 EUR u 10 mjesecu, preskupo.

Najbolji savjet koji vam mogu dati ovdje je da budete uporni i strpljivi, pratite cijene svako malo i već ćete ‘ubosti’ neku dobru i za vaš budget prihvatljiviju cijenu. Ja sam povratnu avio kartu platila 412 EUR.

Postoji i opcija da spojite putovanje na Šri Lanku s Maldivima (npr. 10 dana Šri Lanke i 4 – 5 dana Maldiva). To je idealna kombinacija ako niste posjetili Šri Lanku. Svakodnevno imate letove iz Colomba do Male-a za od 50 EUR u jednom smjeru.

Kada je najbolje vrijeme za otputovati na Maldive?

Od prosinca do veljače, no tada je i najviše turista (top sezona). Od kraja ožujka pa do kraja travnja počinju lagano kiše (čitaj pljuskovi).

Najjeftinije za putovati je od svibnja do studenog kada ima manje turista te su cijene smještaja u rezortima najniže. Razdoblje promjenjivog, ali toplog vremena.

Ja sam bila krajem ožujka, bilo je dosta turista zbog Uskršnjih praznika. Od 10 dana zadnja 2 sam imala loše vrijeme s povremenim pljuskovima i jačim vjetrom.

Što ponijeti na Maldive?

Mene, da vas vodim kad već sve znam, samo mi platite avionsku kartu i smještaj… sitnica 🙂

Uz mene dobro će vam doći i krema za sunčanje, ručnik za plažu i sav morski asortiman koji nosite kada idete u Crikvenicu ili Rabac na kupanje (japanke, badić, šešir, sunčane naočale, dobru knjigu za plažu).

Nemojte nikako zaboraviti repelent za komarce (mene su pojeli cijelu, vratila sam se kao da sam u Siriji na ratištu bila) kao i cijeli ‘after-sun’ asortiman koji koristite (kreme za tijelo i slične pripravke kojima ćete malo olakšati opečenom tijelu muke). Sunce je jako, blizu ekvatora ste, imajte to u vidu!

Dolazak na Maldive

Zračna luka Velana International (prijašnjeg naziva Ibrahim Nasir) se NE nalazi na otoku Male, glavnom gradu Maldiva, već na otoku Hulhuke udaljenom 2 kilometra (6 minuta vožnje trajektom) od samog glavnog grada.

Zračna luka je mala ali čisto pristojna. Samih formalnosti oko ulaska u zemlju gotovo i nema. Striček na imigracijskom vam udari pečat u roku sekunde u putovnicu, bez ikakvih provjera, slikanja, skeniranja prstiju ili upita ‘a di si pošla mala’. Viza do 30 dana boravka na otocima NIJE potrebna.

Nakon što pokupiš prtljagu (taj dio traje nešto duže s obzirom da je ručno stavljaju na traku) naći ćeš se u predvorju punom ljudi s tablama na kojima su ispisana imena raznih resorta i odjevenih kao da su upravo izašli iz nekog masažno-ajurvedskog salona.

Ako ste uplatili resort-smještaj na Maldivima (da, ti dugonoga ljepotice, razbojnice!) onda vaša priča tu staje jel će vas striček sa tablom vašeg resorta tu pokupiti i vi možete laganini uživati u raju koji vas očekuje.

Kako doći od zračne luke do lokalnih otoka?

1. Otok Maafushi

Prvi od dva lokalna otoka koji sam posjetila je bio turistički razvikan Maafushi. Zašto Maafushi?

Zato što vrlo jeftino i jednostavno možete doći do njega na dva načina. Prva, jeftinija varijanta, je javnim trajektom.

Trajekt plovi 3 puta tjedno prema sljedećem rasporedu:

 • Linija iz Male do Maafushi → Nedjelja / utorak / četvrtak u 10:00 sati kreće iz Male – u 11:30 je u Maafushi otoku
 • Linija iz Maafushi do Male Subota / ponedjeljak / srijeda u 12:55 sati kreće iz Maafushi – u 14:25 je u Male

Trajekt NE polazi iz zračne luke već iz luke u glavnom gradu Male! Do nje ćete doći vrlo jednostavno.

Svakih 10 minuta iz zračne luke polaze javni trajekti do luke u Male-u. Vožnja traje 6 minuta i cijena karte u jednom smjeru je 1$ ili 10 MVR. Na izlazu iz zračne luke ćete vidjeti malu, lijepu drvenu kućicu na kojoj piše prodaja karata te tu možete kupiti kartu za taj trajekt.

Po dolasku u Male možete uzeti taksi (za 2 – 3$) i otići na Jetty broj 1 od kuda polaze trajekti za Maafushi („Maafushi Ferry”). Karte za trajekt NE možete kupiti unaprijed pa dođite nešto prije samog polaska kako biste si osigurali mjesto. Cijena karte u jednom smjeru je 53 MVR (oko 3$).

Druga varijanta je nešto skuplja ali i puno jednostavnija – speedboat (ili ti po naški brzi brod).

Ja sam po dolasku odlučila za tu varijantu zato što sam došla na dan kada trajekt nije plovio iz Male-a prema Maafushiu.

Speedboat plovi svaki dan po nekoliko puta, a cijena u jednom smjeru iznosi 25$. Vožnja traje oko 40 minuta. Za ovaj brod možete prije puta rezervirati i kupiti kartu online preko agencije iCom Tours. Na njihovim stranicama ćete pronaći raspored plovidbe i sve potrebne informacije.

Po dolasku u zračnu luku, vidjet ćete mnoge šaltere koji prodaju razne izlete ili smještaj na otocima (šalteri raznih resorta, hotela i turističkih agencija). Šalter iCom Toursa je broj 54.

Ovo je vjerojatno najsigurniji i najjednostavniji način no ja vam NE savjetujem da kupujete karte unaprijed putem njihove internet stranice. Zašto?

Ja sam sletjela nešto prije 10 sati ujutro te prvi speedboat koji bi mi vremenski odgovarao preko navedene kompanije bi bio u 13 sati, dakle da sam kupila kartu unaprijed morala bih čekati u zračnoj luci nekoliko sati. Ovako sam otišla na njihov šalter broj 54 i tamo nisam našla nikoga. 🙂 Neka vas to ne zabrinjava, čekala sam nekoliko minuta i pojavila se mlada gospodična koja mi je organizirala polazak sličnim speedboatom, za istu cijenu u 11 sati (samo od neke druge prijevozničke kompanije).

Dakle, bolje karte NE kupovati unaprijed već kada dođete u zračnu luku raspitajte se na šalteru broj 54 o prijevozu na Maafushi ili među gospodom s raznim tablama potražite tetu/stričeka s tablom na kojoj piše „Maafushi“ i oni će vam organizirati prvi dostupan brod koji plovi za Maafushi taj dan.

2. Otok Fulidhoo

Nešto dalje od Maafushi nalazi se Fulidhoo, otok koji je prava slika raja, klasična razglednica Maldiva, divota jednom riječju.

Do ove divote možete doći javnim trajektom (istim onim kojim bi ste došli i do Maafushia). Kada dođete do Maafushia Ne izlazite iz trajekta, samo nastavite plovidbu do Fulidhoo-a (još cca 2 sata vožnje).

Raspored plovidbe je sljedeći:

 • Linija iz Maafushi do Fulidhoo → Nedjelja / utorak/ četvrtak plovi u 11:40 sati iz Maafushi – u 13:25 je u Fulidhoo otoku
 • Linija iz Fulidho do Maafushi → Subota / ponedjeljak / srijeda polazi u 11:00 iz Fulidhoo  – u 12:45 je u Maafushi otoku

Kada se vraćate iz Fulidhoo otoka prema Maleu, stati ćete u Maafushi. Ne izlazite iz trajekta već nastavite plovidbu do Malea. Linija Male – Maafushi – Fulidhoo je povezana, te svaki od 3 puta u tjednu kada javni trajekt plovi iz Malea u Maafushi nastavlja plovidbu i prema Fulidhoou. Isto vrijedi i za obrnuti smjer, kada krećete iz Fulidhooa prema Maleu, stati ćete u Maafushiu. Stajanje je oko 10 minuta, koliko traje ukrcaj / iskrcaj putnika.

Maafushi ili Fulidhoo? Koji otok izabrati?

Fulidhoo. I opet Fulidhoo. Maafushi je veći lokalni otok namijenjen masovnijem turizmu s umjetnom plažom i građevinskim radovima na svakom koraku. Osim predivnog zalaska sunca i dobre hrane ništa me drugo ovdje nije pretjerano oduševilo. Izbor smještaja je veći i povoljniji nego na Fulidhoo-u kao i dućana i restorana. No ostalo je nemjerljivo sa Fulidhoo-om.

Fulidhoo je idealan spoj lokalnog otoka i prave slike raja. Uz povoljnije cijene smještaja ovaj još turistima toliko neistražen i nerazvikan otok kao Maafushi nudi sve što biste htjeli doživjeti na Maldivima. Tropski raj u dvije riječi. Malo turista. Predivna prirodna plaža s najtirkiznijim morem na svijetu. To je to.

Fulidhoo je manji otok i time ima manju i nešto malo skuplju ponudu smještaja i restorana u odnosu na Maafushi. Također imajte na umu da su dnevni organizirani izleti (ronjenje, plivanje sa kitopsinama, morskim psima, noćni ribolov i slično) skoro duplo skuplji nego na Maafushi-ju.

Najidealnija kombinacija bi bilo 2 – 3 dana Maafushi-ja gdje biste prvenstveno otišli po jeftinijim cijenama na neki od brojnih izleta (ronjenje, koralji i sl.) te nakon toga nekoliko dana (ili doživotno) provesti u raju na Fulidhoo-u.

Smještaj

Smještaj na oba otoka sam rezervirala putem Airbnb-a. Cijene se kreću od 20$ po noćenju.

Na Maafushi-ju sam odabrala nešto skromniji smještaj u Maafushi Inn – vidi više OVDJE dok sam se na Fulidhoo-u „počastila“ nešto skupljom varijantom. Odsjela sam u Kinān Retreat – vidi više OVDJE (obavezno prilikom rezervacije pitaj i navedi da želiš apartman na katu s velikom terasom i pogledom na plažu).

Izleti

Ovo su okvirne cijene izleta kojima si možete uljepšati boravak na Maldivima.

Maafushi:

 • Snorkeling at Biadhoo reef & turtle reef, visit sand bank – 25$ half day trip
 • Snorkeling at Biadhoo reef & turtle reef, visit sand bank – 50$ full day trip
 • Night fishing with BBQ – 30$
 • Visit resort island – 130 – 150$

Fulidhoo:

 • Sand bank tour – 40$
 • Snorkeling 3 point & coral garden – 40$
 • Dolphin cruising – 45$
 • Octopus hunting – 30$
 • Night fishing – 50$
 • Snorkeling with Whale Sharks – 95$

Za ronjenje (scuba dive) u Fulidhoo-u vidi više na: http://www.fulidhoodive.com

U svakom smještajnom objektu je gostima ponuđen besplatno ‘podvodni’ asortiman – maske, dihalice, peraje, luftići, ručnici za plažu.

Cijene u restoranima

Na Fulidhoo ima svega 2 restorana. Odmah da vas upozorim hrana nije nešto spektakularna no dostatna za preživjeti.

Cijena obroka je od 6 – 10$ s time da su za muški rod to vrlo male porcije. Voćni sokovi su 2$. Voda se uvijek dobije gratis uz jelo.

Na Maafushiju je veći izbor restorana pa je time i hrana puno ukusnija. Cijene su slične ovima na Fulidhoo-u.

Dućani su jeftini. Za 5$ možete kupiti punu vreću, od vode do grickalica, čokolade i sladoleda.

Pravila ponašanja

Maldivi su muslimanska zemlja te trebate imati u vidu neka specifična pravila ponašanja. Kupanje u badiću je dozvoljeno jedino na tzv. bikini plaži. Na ostalim lokalnim plažama na otoku se morate kupati odjeveni. Također nemojte šetati otokom previše razgolićeni ili u prozirnim haljinama.

Petak je sveti dan kada ne voze trajekti te su restorani i dućani zatvoreni u vrijeme molitva (moli se 5 puta na dan).

U restoranima i dućanima nećete naići na alkohol s obzirom da je zabranjen pa pripazite na to. Jedino ćete moći neograničeno uživati u njemu na resort otoku, NE lokalnom!

Pretjerano pokazivanje nježnosti kao što je ljubljenje u javnosti nije pretjerano poželjno, ostavite sirove strasti za hotelsku sobu.

Također, imajte u vidu da je u zemlju zakonom zabranjeno unositi sadržaj i materijale protivne islamu, porno materijale i seks igračke, bilo kakve droge, svinjske proizvode i alkohol.

Sigurnost

Otoci su izrazito sigurni. Kada sam pitala da li je nesigurno ostaviti japanke i torbu na plaži svi lokalci su mi se nasmijali tom nebuloznom pitanju. No opreza nikad dovoljno pa nemojte sav novac i putovnice nositi na plažu i ostavljati dugo bez nadzora. Ja sam novac, dokumente i dragocjene stvari ostavljala u sefu u hotelskoj sobi.

Male

Glavni grad Maldiva ne nudi mnogo, ako ne morate možete slobodno zaobići ili tek usputno prošetati ovim 2 kilometra dugačkim, prenapučenim otočićem. Uz neviđeni broj motora ovdje možete uživati u dobroj klopi u jednom od mnogih restorana i obići glavnu džamiju kao i lokalnu riblju tržnicu.

U Maleu imate i veliku ponudu smještaja. Većina njih nudi besplatan prijevoz od zračne luke do smog hotela. Ja sam odsjela u The Melrose hotelu – vidi više OVDJE.

Dragi moji, nadam se da sam vam pomogla barem malo u planiranju i samostalnoj organizaciji putovanja na Maldive. Koji god otok odabrali teško ćete pogriješiti kada realno putujete u tropski raj. Ako imate dodatnih pitanja pišite!

Pusa

About the Author / Petra

Petra. Poglavica nemirnog duha i još nemirnijih nogu. Blesava. Preglasna. Jednom se živi sistem djevojka. Putuje, fotka, snima i piše. Za Vas.

3 Comments

 • Lana

  Odlicni savjeti, hvala puno! Jos da uspijem ubost neke karte di bi mi bija kraj 😀

 • Barbara Halužan

  Hvala Vam puno, Petra!
  Izuzetno zanimljiv, interesantan i dinamičan način pisanja koji me dodatno uvjerio, da nisam pogriješila što sam otočje Maldivi izabrala kao turističku destinaciju.. 😉
  Pozz iz Umaga,
  Barbara

Leave a Reply

Your email address will not be published.