Kako kupiti jeftine avionske karte? [BEST GUIDE EVER]

Kako kupiti jeftine avionske karte? Pitanje koje muči većinu nas koji nastojimo putovati na što je moguće jeftiniji način. Cijena avio karte uvelike utječe na konačni iznos putovanja, posebno ako planiramo otići na neku daleku, egzotičnu destinaciju.

E pa stanite skupocjenim kartama na kraj i pročitajte detaljan vodič o tome kako postati pravi ‘avijatičar’ u pronalaženju najjeftinijih avio karata. Vežite se, polijećemo!

Kako kupiti jeftine avionske karte?

01

Budite FLEKSIBILNI prilikom odabira datuma puta

Cijena avio karte se uvelike razlikuje ovisno o danu u tjednu, godišnjem dobu ili pak praznicima. Tako recimo:

LJETO: Avio karte su uvijek skuplje ljeti kada mnogi ljudi idu na godišnje odmore i putuju češće nego u neke druge mjesece (posebno u Europi).

PRAZNICI: Ako planirate put oko Božića, Nove Godine ili Uskrsa cijene karata će biti znatno više nego da putujete nakon praznika.

VIKENDI: Izbjegavajte kupnju karte za vrijeme vikenda (subotom su najčešće najskuplje karte – najveći broj ljudi putuje od vikenda do vikenda).

VRIJEME DANA: ranojutarnji letovi u 5, 6 ujutro ili pak kasno uvečer poslije 22 sata do zore, su u pravilu jeftiniji nego da letovi tijekom dana.

Ukratko, najbolji savjet prilikom odabira leta koji vam mogu dati – bukirajte avio kartu tijekom tjedna (npr. od utorka do utorka), cca 3 mjeseca prije puta.

02

Budite FLEKSIBILNI prilikom odabira željene destinacije

Još jedna vrlo bitna odrednica prilikom kupnje jeftine avionske karte – budite fleksibilni prilikom odabira željene destinacije!

Ako ste fleksibilni prilikom odabira destinacije za putovanje i nije vam bitno hoćete li ljeto provesti na plažama Portugala, Španjolske, Grčke, Tajlanda ili Šri Lanke primjera radi, imate veće šanse da prođete jeftinije. Kako?

Ako u tražilice avio karata upišete pod željenu destinaciju – ‘Everywhere’ (vidi dole niže kako se to radi) dobiti ćete listu trenutno najjeftinijih avio karata iz zemlje iz koje putujete (u ovom slučaju HR) za destinacije diljem svijeta (everywhere).

Primjer: želite otići u jesen na Tajland no ne pronalazite jeftine avio karte za to razdoblje. Nemojte kupovati skuplje ako baš ne morate ići na Tajland. Umjesto toga napravite kompenzaciju i odite na neku drugu destinaciju za koju ste ovom metodom pronašli mnogo jeftinije karte (recimo Šri Lanku). Tako možete uštedjeti i do 100-tinjak EUR na avio karti.

03

Letite ‘low budget’ avio kompanijama

Odlična stvar prilikom kupnje avio karte – letite ‘budget’ avio kompanijama, posebno ako planirate put u Europi, već za manje od 10-tak EUR možete kupiti avio kartu! Do sada low budget avio kompanije nisu letjele iz Zagreba, no najavljeno je da će početi s time na starom ‘Plesu’, držimo fige.

Neke od ‘Low budget’ avio kompanija koje lete iz HR, i njima putujem često su:  Ryanair – leti iz Rijeke, Pule, Zadra i  EasyJet – leti iz Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika. Iz Budimpešte leti čudo takvih avio kompanija, neke s kojima sam letjela su:  Wizz Air i  Norvegian.

Ako planirate imati po Aziji, posebno JI Azija, letove, recimo iz Bankoka do Siem Reapa ili nekog od mnogih drugih gradove – letite  Air Asiom.

Napomena: kod low budget avio kompanija u cijenu karte nije uračunata prtljaga za predaju već samo ručna prtljaga, najčešće do 8 kg. Imajte to u vidi prilikom rezervacije karte.

04

Koristite više različitih tražilica jeftinih avio karata

Danas postoje mnoge tražilice putem kojih možete pronaći jeftinu avio kartu. Prilikom traženja najpovoljnije karte nemojte koristiti samo jednu tražilicu – kombinirajte više njih!

Mnoge tražilice ne nude u ponudi letova neke od super ‘budget’ kompanija jer nemaju deal s njima i slično. Zato kada nađete let na jednoj, provjerite na barem još dvije slične tražilice cijenu te iste karte.

Neke od tražilica koje ja najčešće koristim su:  Momondo, Skyscanner, Google Flights, Kayak, eDreams, Orbitz

TIP 1: Kod svake od tražilica nakon jedne pretrage briši ‘history’ (posebno kod Skyscannera)!!! Ako duže pretražuješ kartu za određenu destinaciju nekim ‘ludim sistemom’ tražilice upamte to i počinju ti povećavati cijenu karte. BRIŠI HISTORY!

TIP 2: Uvijek pretražuj kartu ZA JEDNU OSOBU, cijene se povećaju ako upišeš u pretragu 3,4 karte odjednom.

TIP 3: Pogledaj cijenu željene KARTE I U DRUGIM VALUTAMA! Nekada mi za isti let cijena u tražilici bude veća u EUR nego u nekoj od drugih ponuđenih valuta. Promjeni valutu i zemlju (ima svaka tražilica) kako bi provjerio kolike su cijene za isti let u drugim valutama.

05

Preplatite se na mailing liste avio kompanija

Odlična stvar! Na stranici svake avio kompanije imate dio u kojem piše ‘subscribe to our mailing list’ ili sličnu shemu. Preplativši se na njihovu mailing listu, dobivati ćete na svoj email informacije od tih avio kompanijama o svim njihovim promocijama, akcijama i drugim pogodnostima.

Preplatite se i saznajte prvi kada i gdje se nude super popusti!

06

Ne zaboravite nagradne milje

Ako planirate putovati nekom avio kompanijom češće, kao npr. Qatarom u Aziju, preplatite se na ‘frequent flier program’ koje nude i svakim letom skupljajte nagradne milje uz koje kasnije možete kupiti karte po nižim cijenama i sl.

07

Kupite kartu na vrijeme!

Ovo pravilo se u većini slučajeva pokaže kao dobro iako nekada par dana prije leta kada kupujem kartu nađem suuuper akcije i cijene, no s tim se ne može računati.

Dakle u većinu slučajeva kupite kartu od 2 do 3 mjeseca prije puta. Nema potrebe da kupujete ranije, osim u slučajevima kada namjeravate letjeti u vrijeme kada je veća potražnja za avio kartama, kao što su blagdani, praznici, ljeto i sl.

Primjer kupnje ‘jeftine’ avionske karte

To: Everywhere

Kako bismo našli najjeftiniju kartu prema gore opisanim točkama (fleksibilni datumi, vrijeme, destinacija…) otvoriti ćemo  Skyscanner i upisati od kuda letimo FROM (Zagreb) a pod željenu destinaciju odabrati ćemo ‘Everywhere’, dok ćemo pod datum odabrati ‘Cheapest month’, kako bismo vidjeli što se trenutno najpovoljnije nudi od letova iz Zagreba i za koje datume. Vidi kako:

Pritisnemo tipku Search flights te će nam tražilica izlistati ponude svih najjeftinijih letova i cijene iz Zagreba, ovako:

Skrolaš dole i imaš more destinacija u ponudi, kada otvoriš jednu od ponuđenih destinacija vidjeti ćeš za koje datume vrijede te cijene. Tako možeš napraviti i za druge gradove u HR (Zadar, Rijeka, Split, Dubrovnik) ili okolice. Ja sam masu puta kupila tako kartu za nekoliko eura u jednom smjeru.

Primjer kupnje ‘jeftine’ avionske karte

Tražimo najpovoljniju kartu za Madagaskar

S obzirom da smo pričali u prethodnim člancima o putu na Madagaskar, idemo pokušati naći što je moguće jeftiniju povratnu avionsku kartu za taj predivan otok.

Ono što morate imati na pameti kada se odlučite otići na takvu daleku destinaciju je da avio karta do tamo neće biti jeftina i da je gotovo nemoguće naći povratnu kartu za manje od oko 500 EUR – to je super cijena, upola manja od prosječne, koja se kreće od oko 1000 EUR na više.

Prvo ćemo otvoriti  Google Flights i upisati od kuda letimo FROM (Zagreb) i željenu destinaciju TO (Madagaskar – Antananarivo). Pod datum možete staviti bilo koji, čisto da vidite kako se kreću cijene letova za takvu destinaciju (pretpostavka da ne znate ni okvirno kolika je cijena karte za Madagaskar). Ja sam pod datum odmah preskočila ljetne mjesece koji su skuplji, i odlučila upisati jesen, 9ti na 10ti mjesec, čisto da vidim kako se cijene kreću. Pa kaže:

 

Cijene se kreću od 1.160 $ na dalje, prekrasno skupo. Ako stisnete na cijenu leta otvoriti će vam se svi ponuđeni letovi i informacije o samom letu. Ok, sada kada taj info znamo idemo tražiti dalje.

Skyscanner i upisujemo potrebne podatke za let Zagreb – Madagascar (Antananarivo) i odabiremo ‘Cheapest month’ pod datum, da vidimo kakve cijene ćemo dobiti u odnosu na Google flights. Stisnemo – Search flights i dobijemo:

Najjeftiniji let ZG – Antananarivo trenutno se kreće od 895 EUR. Kada stisneš taj iznos otvoriti će se kalendar koji će ti pokazati na koje datume se odnosi let po toj cijeni, u ovom slučaju se odnosi na siječanj 2018. Vidi:

PAZI! Nekada cijene koje tražilica prikaže na kalendaru kao najmanje (u ovom slučaju od 895 EUR) kada stisneš Show flights kako bi vidio koji je to let – NE IZBACI TU CIJENU !!!

Ako želiš pretražiti i ostale mjesece stisni na kalendaru na mjesec i izbaciti će vam najjeftinije cijene karata za svaki mjesec, vidi:

Za rujan kaže od 460 EUR najjeftinija karta u jednom smjeru, tako se možeš igrati sa datumima i samom pretragom, samo nemoj zaboraviti pobrisati history nakon nekoliko pretraga, kako program ne bi počeo povećavati cijene za let.

Ako odaberemo datume za rujan na listopad kada smo odlučili putovati vidjeti ćemo da je cijena nešto manja nego na tražilici Google flighta, no i dalje prilično skupa, 1.040 EUR:

Idemo vidjeti što još tražilica  Momondo kaže za istu pretragu.

Nešto jeftinije nego na Skyscanneru no i dalje preskupo!

Idemo dalje provjeriti što se nudi od letova za Madagaskar iz nama bližih gradovima kao što su Budimpešta, Beograd, Beč i Venecija. Iz Budimpešte do Antananariva, cijene se kreću od 800 EUR (od 400 EUR u jednom smjeru). Vidi:

Iz Beča nam je za ‘Cheapest month’ dao 6 mjesec, od 309 EUR u jednom smjeru karta, ostale mjesece se kreće od 320 do 400 EUR u jednom smjeru, vidi:

Iz Srbije kaže da je u 11 mjesec povratna od 655 EUR, iako kada stisnete Show flights, ne nalazi letove po toj cijeni već nešto većoj, pazi na to!!! I dalje preskupo!

Idemo još pogledati letove iz Venecije.

Najjeftiniji letovi do sada, karta u jednom smjeru od 260 EUR (s time da možete vidjeti kako je ljeto svugdje skuplje, kao i razdoblje oko Božića, Nove Godine, to je vrijeme kada sve avio karte odu ‘gore’).
Idemo vidjeti što se nudi za 9ti na 10ti mjesec koji nas zanima.

Nice! Od 21.09. – 02.10.2017. = 513 EUR povratna karta. Idemo vidjeti da li je uistinu to ta cijena, stisnemo Show flights:

Yes, Air France leti iz Venecije preko Pariza za 513 EUR (s uključenim svim pristojbama). Ako stisnete Select možete vidjeti detalje leta i nastaviti proceduru kupnje karte.

Savjetujem vam da prije kupnje pogledate za taj datum na drugim tražilicama cijene (Momondo, eDreams, Kayak…) kao i na samoj stranici Air France koji nudi taj let (nekada se zna dogoditi da karta bude jeftinija baš preko stranice same avio kompanije).

Ono što je problem kod takvih letova je što ne lete iz HR, te u cijenu iste morate uračunati trošak puta do i iz Venecije u ovom slučaju. No i to se više isplati nego letjeti iz HR iz koje trenutno ne možete naći let ispod 1000 EUR.

Iz pretrage se vidi kako Turkish Airlines i Air France imaju najpovoljnije letove, te treba posebno pratiti akcije i promocije tih avio kompanija ako tražite kartu baš za Madagaskar.

Nadam se da sam vam barem malo pomogla oko načina kupnje i pretrage najpovoljnijih avionskih karata. Ako trebate pomoć prilikom kupnje avio karte ili ne možete naći kartu za željenu destinaciju pišite, pišite!!!

Related Blogs

Posted by Petra Fruk | November 3, 2017
Kako organizirati jeftino putovanje na primjeru Tajlanda [NO BULLSHIT GUIDE]
Kako organizirati jeftino putovanje? Veliko i misteriozno pitanje, na koje mnogi gledaju s nevjericom (posebno u Hrvata)! Samo neki od komentara koje ljudi kada vide da netko putuje, posebno ženskinja...
error: Content is protected !!